Comisia Udrea a început cu o pauză

0
22

Comisia parlamentară de anchetă în cazul ministrului Turismului, Elena Udrea, şi-a început marţi activitatea, fiind cerută însă imediat o scurtă pauză pentru studierea mapei de lucru.
Deputatul PSD Aura Vasile a solicitat suspendarea lucrărilor pentru 15 minute, pentru studierea documentelor din mapa membrilor comisiei.
Conform preşedintelui comisiei, deputatul PNL Ludovic Orban, ordinea de zi a acestei prime şedinţe cuprinde următoarele puncte: adoptarea regulamentului de funcţionare a comisiei, programul de lucru, identificarea experţilor cu care aceasta va lucra şi a persoanelor pe care le va audia.
La lucrări sunt prezenţi doar o parte a membrilor comisiei, opt deputaţi PNL, PSD şi UDMR.
PD-L a anunţat, încă de la înfiinţarea comisiei, că nu doreşte să nominalizeze vreun membru în cadrul acesteia.
Ludovic Orban a estimat, înainte de începerea dezbaterii, că activitatea acestei comisii se va desfăşura pe o perioadă de timp mai lungă decât cea în care a activat comisia Ridzi.
Comisia a fost iniţiată de PNL. La iniţiativa liberalilor, au aderat şi social-democraţii.
Dacă PD-L, al cărui ministru este direct vizat, consideră că acest for de anchetă este un “demers politicianist” şi “un fel de provocare”, PSD, prin vocea liderului său, Mircea Geoană, consideră că activitatea comisiei nu trebuie întreruptă.
Comisia îşi propune să verifice “modul de cheltuire a banilor publici destinaţi campaniei de promovare ‘Romania, Land of Choice’, eveniment organizat la Paris, pe 5 iunie, modul în care s-au respectat sau nu procedurile legale privind organizarea şi finanţarea evenimentului, precum şi modul de atribuire a contractelor pentru realizarea unei campanii de publicitate pe piaţa internaţională, prin intermediul unor posturi de televiziune cu acoperire internaţională”.
Potrivit grupurilor parlamentare PSD+PC şi PNL, comisia va examina, totodată, felul în care Ministerul Turismului a încheiat contractele de publicitate cu posturile naţionale private de televiziune pentru promovarea programului “Turist în România”, dar şi “obiectivitatea şi legalitatea finanţării de către Ministerul Turismului a unor proiecte de investiţii în infrastructura turistică, a căror beneficiare sunt localităţile conduse de primari PD-L”.
Printre acţiunile conducerii acestui minister, pe care Comisia parlamentară de anchetă doreşte să le cerceteze, se numără şi programele “De Paşte în Bucovina” şi “Lumină la malul mării”, modul în care au fost cheltuiţi banii publici pentru desfăşurarea concertului susţinut de Goran Bregovici şi Wedding Funeral Orchestra în staţiunea Mamaia, la data de 19 aprilie.
Nu în ultimul rând, deputaţii vor analiza “oportunitatea şi legalitatea” achiziţiilor făcute de Ministerul Turismului în cadrul Planului de achiziţii pe 2009, precum şi legalitatea “cheltuirii banilor publici alocaţi pentru deplasarea, cazarea şi diurna ziariştilor acreditaţi la MT, cu ocazia participării ministrului Elena Udrea la evenimente interne şi externe”.
Grupurile parlamentare ale PSD+PC şi PNL au depus, la 27 iulie, la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, solicitarea de înfiinţare a unei comisii parlamentare de anchetă în cazul ministrului Turismului, Elena Udrea. Hotărârea de înfiinţare a comisiei a fost adoptată de plenul Camerei Deputaţilor, cu 103 voturi “pentru”.
Comisia condusă de Ludovic Orban îi are ca membri pe Vasile Bleotu, Aura Vasile, Dumitru Chiriţă, Nicolae Bănicioiu şi Robert Negoiţă din partea PSD+PC, Claudiu Ţaga şi Adriana Săftoiu – PNL şi Petru Lakatos – UDMR. Grupurile parlamentare ale PD-L şi ale minorităţilor naţionale (cu excepţia UDMR) nu au desemnat membri în comisie. AGERPRES/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here