Membrii Guvernului s-au întâlnit cu reprezentanţii FMI, Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale

0
16

Membrii Guvernului au avut astăzi o întâlnire informală cu reprezentanţii FMI, Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale, a anunţat primul-ministru Emil Boc. Şeful Executivului a rezumat principalele puncte ale discuţiei: „În primul rând, este vorba de o contracţie economică mai mare decât cea pe care am prevăzut-o împreună cu FMI şi Comisia Europeană la începutul anului, în al doilea rând – va fi nevoie de o ajustare a deficitului bugetar, în al treilea rând – este nevoie de continuarea măsurilor de reformă pe care Guvernul le-a început”.
          Premierul Emil Boc a afirmat că reprezentanţii Comisiei Europene şi ai Fondului Monetar Internaţional au apreciat măsurile luate de Guvern de la începutul anului pe linia restructurării cheltuielilor bugetare, precum şi respectarea angajamentelor privind stabilizarea indicatorilor macro-economici, într-un context economic dificil.
Şeful Executivului a declarat că Guvernul are voinţa politică de a continua reformele structurale asumate, în special în ceea ce priveşte finalizarea legii salarizării unice a personalului bugetar, a legii unice a pensiilor şi restructurarea aparatului de stat prin intermediul standardelor de cost. „Guvernul este determinat să-şi asume răspunderea politică pentru aceste măsuri. Orice amânare a adoptării lor, nu poate însemna decât un declin al performanţei statului” a precizat primul-ministru.
Astfel, premierul Emil Boc a subliniat că „rămânem în calendarul stabilit cu privire la luna octombrie pentru elaborarea şi aprobarea legii cu privire la salarizarea unică a personalului bugetar” şi că se doreşte adoptarea unei legi clare, transparente, echitabile, care să restabilească dreptatea în sistemul salarial bugetar din România.
În ceea ce priveşte restructurarea aparatului de stat, primul-ministru a anunţat că  ministerele au termen o lună de zile pentru a prezenta Guvernului viziunea lor cu privire la standardele de cost pe următoarele componente: administraţie publică, asistenţă socială, sănătate, învăţământ preuniversitar. „Miniştrii de resort au sarcina ca  miercurea viitoare să prezinte calendarul elaborării standardelor de cost cu încadrarea lui în termenul de 30 de zile, pe care l-am stabilit, şi să vină după 30 de zile în Guvern, pentru ca ele să fie aprobate. Aceste standarde vor sta la baza restructurărilor din sistemul public şi de funcţionare a statului Român” a precizat Şeful Executivului.
Premierul Emil Boc a mai declarat că la începutul lunii septembrie echipa care lucrează la proiectul legii pensiilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here