Băsescu va participa la şedinţa CSM

0
16

Preşedintele Traian Băsescu va participa, joi, la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii, a informat, miercuri, Administraţia Prezidenţială.
Fostul procuror militar Dan Voinea a declarat, miercuri, că va depune joi la CSM o cerere pentru a fi reîncadrat ca procuror civil la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Voinea a precizat că doreşte să fie reîncadrat ca procuror civil numai dacă se va ocupa de dosarele Revoluţiei şi Mineriadei.
De asemenea, el a spus că este dispus să renunţe la pensia pe care o primeşte în prezent.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat la întâlnirea de marţi seara cu reprezentanţii Asociaţiei “21 Decembrie”, procurorul general Laura Codruţa Kovesi, premierul Emil Boc şi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, că, în cazul în care este posibil din punct de vedere legal şi generalul Dan Voinea doreşte acest lucru, acesta ar putea reveni ca procuror civil în cazul dosarelor Revoluţiei.
Şeful statului a mai precizat că a văzut raportul CSM legat de activitatea lui Dan Voinea şi că, la momentul respectiv, a considerat că este îndreptăţită soluţia ca procurorul să iasă la pensie. Preşedintele a adăugat însă că din discuţia pe care a avut-o marţi seara la Cotroceni a înţeles că este posibil “să se fi dorit” ca Dan Voinea să iasă la pensie.
“Până în această seară, eu am fost convins că dumneavoastră aveţi dosarele astea de prin ’90, că le-aţi tergiversat şi le-aţi îngropat. Acum aflu că aveţi dosarul din 2004 şi că, în urma raportului CSM, s-a luat măsura care s-a luat. Vom discuta dacă va accepta procurorul general, primul-ministru, care a dat reglementări foarte clare, şi pe bună dreptate, cu încadrarea celor care au ieşit la pensie, dacă găsim o soluţie să reveniţi pe dosar, în cazul în care doriţi” – i s-a adresat şeful statului magistratului Dan Voinea, prezent la discuţii.
În cadrul întrevederii de mariţi seara, de la Palatul Cotroceni, preşedintele Băsescu a cerut Parchetului General să concentreze resurse umane suficiente pentru a accelera pronunţarea unei soluţii în dosarul Revoluţiei şi în cel al mineriadei din iunie 1990.
Totodată, CSM ar urma să analizeze în şedinţa plenului de joi, posibilitatea asocierii într-un sindicat a judecătorilor şi procurorilor în vederea apărării drepturilor lor.
Analiza se va efectua prin prisma actelor normative în vigoare raportate la prevederile dreptului internaţional.
Pe ordinea de zi figurează şi discutarea punctului de vedere al Direcţiei Legislaţie, Documentare şi contencios privind solicitarea Asociaţiei 21 Decembrie 1989 referitoare la eliberarea de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a unei copii după dosarul nr. 97/P/1990, invocând dispoziţii ale CEDO.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii CSM ar urma să discute, în şedinţa de joi, cererea de eliberare din funcţie a preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Nicolae Popa. Totodată, preşedintele Instanţei Supreme, Nicolae Popa, a formulat o cerere către CSM pentru a o delega pe Lidia Bărbulescu în perioada interimatului la conducerea ÎCCJ, devenind reprezentanta puterii judecătoreşti. AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here