UVVG, în topul celor mai bune universităţi din România

0
12

Revista Capital, împreună cu specialiştii de la firma germană de consultanţă Kienbaum Management Consultants, au efectuat, în această vară, Studiul „University Ranking”, pe baza căruia s-a realizat primul ranking al Universităţilor din România.
Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” este singura Universitate arădeană ocupă locurile fruntaşe fiind clasată în primele 24 de Universităţi de prestigiu din România, din cele 84 de universităţi de stat şi private chestionate, care au reuşit să-şi adapteze mai bine programele de studii la nevoile pieţei, oferind studenţilor posibilitatea de a efectua mai multă practică, dar şi de a face schimburi de experienţă la nivel internaţional.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, ne-a declarat: „Este primul top care evidenţiază în mod raţional, ştiinţific şi după toate regulile sondajului aspectele legate de calitatea învăţământului academic. Compania din Germania care a efectuat sondajul este specializată în acest domeniu, prin sondajele pe care le întreprinde în mediul academic, după modelul „University Ranking”.
Întrebat dacă locul ocupat de Universitate este satisfăcător, prof. univ. dr. Aurel Ardelean a precizat: „Într-un fel „da” şi într-un fel „nu”. Credem că ne onorează acest loc 24 pe care îl ocupăm în rândul celor 108 Universităţi existente în România, dar pe de altă parte am dori ca, în perspectivă, în noul sondaj, să apărem acolo unde ne este locul, cel puţin cu 10-12 locuri mai sus, după evaluările pe care le-am făcut noi. Ne vom strădui ca, în viitorul top al celor mai bune Universităţi, să fie luate în considerare toate criteriile legate de activitatea didactică, ştiinţifică, performanţele universităţii noastre, astfel în cât să avem perspectiva şi şansele de a ne situa pe un loc mult mai bun”.         
      În cercetare au fost cuprinse 84 de universităţi de stat şi private. Au răspuns 395 de respondenţi, din cadrul a 35 de companii naţionale şi internaţionale, care au făcut referire la doar 52 de universităţi din totalul vizat şi 3.131 de absolvenţi de facultate, majoritatea licenţiaţi după 1995.
Aprecierea asupra facultăţilor, de la foarte bună (1), până la insuficient (4), s-a bazat pe mai multe criterii: educaţia teoretică, orientarea practică, competenţe lingvistice (limbi străine) şi experienţă internaţională.
Angajatorii au fost rugaţi să facă evaluările strict pe baza observaţiilor furnizate de persoanele aflate în funcţii de conducere, cu privire la facultăţile absolvite de angajaţii din subordine. Indicator foarte important, dacă ne gândim la impactul produsului educaţional (absolvenţii) asupra competitivităţii în afaceri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here