Iohannis e dispus să conducă un Guvern de uniune naţională şi nu candidează la Preşedinţie

0
35

Primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, propus de opoziţie pentru postul de premier, a declarat, miercuri seara, la Antena 3, că este dispus să conducă şi un Guvern de uniune naţională, aşa cum a sugerat preşedintele Traian Băsescu.
“Nu eu sunt acela care trebuie să decidă dacă un astfel de Guvern se poate face. Acest lucru trebuie stabilit între formaţiunile politice. Nu m-ar deranja deloc să conduc un Guvern de uniune naţională”, a spus Klaus Iohannis.
Primarul sibian a afirmat că are încredere în majoritatea parlamentară care îl susţine ca premier.
“Am plecat în această dimineaţă (miercuri – n.r.) la Bucureşti fără să ştiu foarte exact ce mă aşteaptă acolo. Lucrul care m-a încurajat cel mai mult şi m-a făcut să accept această propunere a fost consensul oamenilor de acolo şi modul foarte deschis. Nu mă aştept ca în perioada următoare să se schimbe această atitudine”, a spus Iohannis.
El s-a caracterizat drept o persoană “onestă” şi nu s-a declarat surprins de atacurile din presă din ultimele zile, când a fost acuzat şi de corupţie. “Ştiţi cum e cu furatul acesta. De fiecare dată când intru într-o campanie electorală sau o competiţie pentru o funcţie importantă se întâmplă lucruri stranii. Nu mă îngrijorează această abordare. Mă consider un tip onest”, a precizat Iohannis.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, tot la Antena 3, că, dacă va ajunge şef al statului, îl va propune premier pe Klaus Iohannis.
Pe de altă parte, Iohannis a dat asigurări că nu va candida la Preşedinţie. “Această chestiune (candidatura – n.r.) s-a mai discutat. Am mai răspuns. De această dată, nu voi candida la Preşedinţie”, a precizat Iohannis.
El s-a declarat independent politic, deşi este la cel de-al treilea mandat de primar al Sibiului, ca preşedinte al FDGR şi susţinut de PNL la ultimele alegeri. “Nu exclud ca opţiunile mele să fi rămas aceleaşi, dar numai actorii s-au schimbat. Acum câţiva ani am răspuns la o astfel de întrebare (cu cine va vota – n.r.). Acum am ajuns în postura de posibil premier şi datorită faptului că mi-am păstrat independenţa politică. Asta (cu cine va vota – n.r.) putem discuta după alegeri”, a spus Iohannis.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, miercuri, că opţiunea sa pentru funcţia de prim-ministru o constituie om care să aibă expertiză economică şi experienţă în relaţia cu băncile, dar şi cu instituţiile internaţionale bancare şi financiare.
Totodată, el le-a sugerat liderilor partidelor parlamentare să analizeze posibilitatea formării unui Guvern de uniune naţională. “Este singura soluţie să încetaţi să vă mai acuzaţi unii pe alţii. Orice partid care rămâne în afara guvernării va considera că celălalt fraudează alegerile”, a declarat Băsescu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here