UPDATE 1: Liderii organizaţiilor UDMR vor păstrarea colaborării cu PNL dar rămân deschişi şi altor formule

0
28

Consiliul Consultativ al Preşedinţilor Organizaţiilor teritoriale ale UDMR a decis că va “încerca să păstreze colaborarea strânsă cu PNL, în ceea ce priveşte participarea comună la un viitor guvern”, dar în acelaşi timp, se declară deschis către “diferite formule de guvernare în condiţii clare, transparente şi fără echivoc”, a declarat, joi, preşedintele UDMR, Marko Bela, după încheierea Consiliului Consultativ.
Practic, concluzia Consiliului Consultativ a fost similară cu cea a Consiliului Permanent al UDMR, care s-a reunit marţi la Senat.
Marko Bela a precizat, de asemenea, că susţinerea din Parlament a unui guvern minoritar sau cu o slabă majoritate este posibilă, dar în condiţii de criză reprezintă o soluţie de avarie.
“Am discutat şi cu colegii noştri din teritoriu, dar nicicum nu e prima noastră opţiune. Aş spune că este o soluţie de avarie, fiindcă în perioada care urmează, cei care-şi asumă guvernarea nu-şi vor asuma nişte beneficii, ci un sacrificiu. În lunile următoare, guvernul va trebui să ia măsuri foarte clare şi foarte dure pentru a combate criza. Într-o astfel de situaţie, nu avem nevoie de o luptă politică permanentă între guvern, Parlament, Preşedinţie, ci un guvern cu o largă şi transparentă susţinere în Parlament”, a spus Marko Bela, care a reamintit că în istoria politică recentă au mai fost guverne minoritare care, unele dintre ele, “au funcţionat foarte bine”.
Liderul UDMR a precizat, totodată, că nu a discutat cu reprezentanţii din teritoriu ai acestei formaţiuni ipoteza unui guvern de uniune naţională.
“N-am discutat problema guvernului de uniune naţională şi nici n-am stabilit şi nici nu vom stabili opţiuni privind formula ce mai bună. Pe de altă parte, nu UDMR nu face guvernul, ci doar contribuie, eventual, la formarea unui guvern”, a precizat Marko Bela.
El a spus că a avut în aceste zile dialoguri cu toţi şefii partidelor parlamentare, recunoscând că în cursul zilei de joi s-a întâlnit cu liderul PSD Mircea Geoană.
“Am discutat şi cu domnia sa, şi dânsul aşteaptă decizia Curţii Constituţionale”, a precizat liderul UDMR.
El a adăugat că atât cu liderul PSD, cât şi cu acela al PNL a avut o colaborare “foarte strânsă” în perioada care a trecut.
“Relaţiile noastre sunt foarte bune. În acest moment a dispărut un liant între noi. Noi am aderat la această majoritate fiindcă a apărut ideea unui prim-ministru foarte potrivit şi foarte promiţător – Klaus Iohannis. Aceasta însă nu înseamnă că nu mai avem motive de a colabora şi, la urma urmei, discutăm dacă putem să păstrăm această majoritate sau nu, în condiţiile în care Consiliul Permanent a declarat că suntem deschişi la toate formulele de guvernare, nu numai către majoritatea PSD-PNL-UDMR, dar şi către o altă variantă PD-L-PNL-UDMR”, a punctat liderul Uniunii.
Marko Bela a mai spus că nu a primit nicio scrisoare din partea PD-L prin care reprezentanţii acestui partid i-ar invita la negocieri pentru formarea noului guvern, o astfel de scrisoare fiind trimisă către PNL de democrat liberali în cursul zilei de miercuri.
“Nu am primit o astfel de scrisoare. Dl Boc m-a invitat pe mine să avem o discuţie marţi”, a precizat Marko. El a adăugat că în acest moment ar trebui găsite “căi de comunicare către toate partidele politice”, chiar dacă nu se va ajunge la formula unui guvern de uniune naţională.
Marko Bela a spus că orice negociere privind formarea unui nou guvern trebuie să înceapă după decizia CCR şi validarea rezultatului alegerilor prezidenţiale.
“Eu cred că şi colegii mei liberali aşteaptă concluziile Curţii Constituţionale şi validarea rezultatelor alegerilor”, a precizat Marko Bela.
Referitor la protocolul încheiat cu PNL, Marko Bela a spus că acesta e valabil şi în continuare.
“După părerea mea, ne înţelegem foarte bine cu liberalii. Ne-am înţeles bine cu PNL şi fără protocol şi atunci când am fost la guvernare şi în opoziţie. Din păcate, punctele esenţiale din acel protocol deja lipsesc, de exemplu domnul Klaus Iohannis, candidat pentru funcţia de prim ministru, s-a recuzat”, a precizat Marko. El a adăugat că în ciuda acestei situaţii, “protocolul cu PNL ar trebui să funcţioneze”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here