Medvedev: Terorismul, cea mai serioasă ameninţare în Rusia

0
63

 

Ameninţarea terorismului în Rusia nu a fost eliminată, a declarat joi preşedintele rus Dmitri Medvedev, în cadrul unei reuniuni cu conducerea Serviciului Federal de Securitate /FSB, fost KGB/.

‘Acţiunile criminale în Inguşetia, Daghestan, Cecenia /republici din Caucazul de Nord, n.red/ arată că terorismul rămâne cea mai serioasă ameninţare pentru societate’, a afirmat şeful statului rus, citat de ITAR-TASS.

Potrivit preşedintelui rus, anul trecut colaboratorii FSB au reuşit ‘să prevină peste 80 de atentate şi să neutralizeze peste 500 de şefi şi membri ai grupurilor de bandiţi’. El a cerut Serviciului Federal de Securitate ‘să continue activitatea sistematică de neutralizare a grupurilor banditeşti, a ideologilor acestora şi a autorilor atentatelor. ‘În această activitate trebuie atrase şi organele puterii şi structurile societăţii civile’, a adăugat preşedintele Medvedev.

Lupta împotriva terorismului, a mai declarat Dmitri Medvedev, nu anulează alte sarcini serioase pe care le are FSB, precum asigurarea securităţii economice a ţării, apărarea graniţei de stat, ridicarea nivelului de eficienţă a activităţii de contrainformaţii.

Declaraţiile preşedintelui rus privind Caucazul rus intervin în contextul în care regiunea se confruntă de mai multe luni cu o intensificare a violenţelor, rebeliunea islamistă, ale cărei rădăcini provin din cele două războaie care au devastat Cecenia în anii 1990 şi la începutul anilor 2000, arătându-se din ce în ce mai activă. Atacurile sau exploziile frecvente vizează în special forţele de ordine şi responsabilii din aparatul de stat. Cinci poliţişti au fost ucişi la începutul acestei luni în urma unui atentat sinucigaş comis împotriva unui post de poliţie din capitala Daghestanului, Mahacikala.

În încercarea de a rezolva gravele probleme din Caucaz, preşedintele rus Dmitri Medvedev a decis la 20 ianuarie crearea Regiunii federale a Caucazului de Nord şi l-a numit pe fostul guvernator al teritoriului Krasnoiarsk (Siberia), Aleksandr Hloponin, reprezentantul său în această regiune. Regiunea federală a Caucazului de Nord cuprinde republicile Daghestan, Inguşetia, Kabardino-Balkaria, Karaceaevo-Cerkesia, Osetia de Nord, Cecenia şi teritoriul Stavropol.AGERPRES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here