Programul ‘Rabla’ din 2010 demarează în februarie

0
60

Prima etapă a Programului ‘Rabla’ din 2010 ar putea demara în a doua jumătate a lunii februarie, după aprobarea unei Hotărâri de Guvern privind bugetul Ministerului, în şedinţa Executivului de săptămâna viitoare, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely.

‘Noi suntem pregătiţi pentru Rabla. Am finalizat proiectul de protocol cu REMAT. Urmează ca în şedinta de Guvern de miercurea viitoare (3 februarie n.r.) să fie aprobată HG privind bugetul Ministerului Mediului şi Pădurilor. În 15 zile după aceea începe prima etapă din Programul Rabla’, a explicat Borbely.

Potrivit acestuia, în forma actuală a Ghidului de finanţare a Programului ‘Rabla’ se prevede că orice persoană poate apela la un număr nelimitat de tichete valorice, dar nu mai mult de trei pentru achiziţionarea unei singure maşini.
‘Orice persoană fizică poate cumpăra câte maşini doreşte prin Programul Rabla, dar nu poate folosi mai mult de trei tichete valorice pentru o singură maşină. Voucherele vor fi tipărite la Imprimeria Naţională, iar cu acestea se poate merge la oricare dintre producătorii admişi în Program’, a afirmat Laszlo Borbely.

Acesta a adăugat că persoana care cumpără un tichet nu trebuie să-şi înregistreze rabla pe numele său.

‘Etapele radierii vehiculului scos din uz se derulează ca şi până acum. Trebuie făcută radierea la Poliţie după care posesorul poate merge cu maşina la REMAT.

Întrebat care este ţinta ministerului în privinţa numărului de unităţi scoase din uz în 2010, Laszlo Borbely a menţionat că aceasta rămâne cel puţin la valoarea celei din 2009.

‘Ministerul îşi propune să scoată din uz în acest an mai multe maşini decât cele din 2009, când s-au înregistrat peste 32.000 de unităţi’, a spus ministrul Mediului.

Prima de casare destinată autovehiculelor, valabilă în anul 2010 pentru Programul ‘Rabla’, va fi de 3.800 lei, aceeaşi valoare nominală ca în 2009, conform Ghidului de finanţare publicat în Monitorul Oficial din 29 decembrie 2009.

Valoarea nominală a tichetului valoric se scade de către producătorul validat din preţul de comercializare al autovehiculului nou, diferenţa fiind asigurată de proprietarul înscris din surse financiare proprii, inclusiv credite bancare sau prin finanţare, în baza unui contract de leasing financiar.

Perioada de organizare a sesiunii de validare se aprobă prin dispoziţia scrisă a preşedintelui Autorităţii, care se publică pe pagina de internet a instituţiei, cu cel puţin cinci zile înainte de data deschiderii sesiunii propriu-zise

Potrivit datelor Administraţiei Fondului de Mediu /AFM/, în 2009, Programul ‘Rabla’ a fost realizat în proporţie de 65 la sută. Astfel, din totalul celor 50.000 autoturisme destinate persoanelor fizice, au fost scoase din uz 32.327 de unităţi.

În total, în intervalul 2004 – 2009, au fost scoase din uz aproximativ 107.000 maşini vechi.
Şi în ceea ce priveşte Programul ‘Rabla’ pentru tractoare şi maşini agricole autopropulsate, Ghidul de finanţare urmează să fie aprobat prin ordinul ministrului Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, în prima jumătate a lunii ianuarie.

Documentul, publicat şi elaborat de AFM, prevede că prima de casare pentru înlocuirea unui tractor sau a unei maşini agricole vechi cu unele noi să fie, în 2010, de 17.000 de lei.

Pentru persoanele fizice, aceasta nu trebuie să depăşească, însă, 50 la sută din preţul de achiziţie al tractorului sau maşinii agricole cumpărate, în timp ce, în cazul persoanelor juridice, procentul scade până la 40 la sută, fără TVA.

Finanţarea Programului ‘Rabla’ destinat stimulării parcului naţional de tractoare şi maşini agricole va fi susţinută de AFM din Fondul pentru Mediu, programul fiind prevăzut să se desfăşoare pe parcursul a două etape: prima până la data de 25 iulie, iar a doua în intervalul 1 august – 25 noiembrie 2010.AGERPRES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here