Ioan Enciu şi-a prezentat, în ITRE, avizul privind biblioteca digitală Europeana

0
55

Europarlamentarul PSD Ioan Enciu, membru al Comisiei pentru industrie, energie şi cercetare  (ITRE) a Parlamentului European, a prezentat joi, în cadrul acestei Comisii, avizul său privind biblioteca digitală “Europeana – etapele următoare”. Nevoia regândirii conceptului Europeana sub forma unei baze de date cu acces on-line,  crearea unor forme de guvernare a acestui proiect, atât la nivel naţional cât şi european, precum şi asigurarea accesului gratuit la materialul cultural-educativ pentru elevi, profesori, studenţi şi cercetători, sunt printre propuneri eurodeputatului român.

Totodată, Ioan Enciu consideră necesare: găsirea unei soluţii pentru depozitele naţionale prin care acestora să le parvină operele în format digital direct de la editori; înfiinţarea unui cadrul legal prin care bibliotecile să devină eligibile pentru a aplica la proiecte de finanţare europene în vederea digitizării patrimoniului propriu; precum şi nevoia de promovare a proiectului Europeana în rândul cetăţenilor europeni imediat ce acesta va fi lansat într-o formă finală.

“În momentul de faţă formatul site-ului, precum şi modul în care a fost gândit să funcţioneze acest proiect trebuiesc îmbunătăţite. Europeana trebuie să existe sub forma unei baze de date cu acces on-line şi nu a unui portal, întrucât: aşa cum funcţionează în prezent, ca şi portal, nu face decât să faciliteze reclama pentru opere digitale care se găsesc în bazele de date ale diverselor biblioteci sau librării, acestea acordând acces la conţinut contra cost. Să nu uitam că acest portal a fost şi va fi plătit din bani publici pentru a oferi acces digital la cultura europeană”, a declarat eurodeputatul social-democrat.

În viziunea lui Ioan Enciu, “pentru a putea avea un organism de management pentru Europeana, ca şi bază de date cu acces on-line, avem nevoie o agenţie sau un corp satelit în subordinea  Comisiei Europene. De asemenea, pentru ca Europeana să funcţioneze este nevoie de organizarea şi managementul surselor informaţiei digitale precum şi a resurselor. Singurul organism reprezentativ la nivel european care poate asigura o abordare ‘unitară’ a acestui proiect este Comisia. Aceasta trebuie să ofere o soluţie de management pentru proiect. În acest sens, consider că este necesar un studiu din partea CE asupra posibilităţii creării sau desemnării unei agenţii europene precum şi a unor agenţii naţionale menite să gestioneze procesul de digitizare, să asigure respectarea copy-right-ului, să găsească metode de plată a acestuia către autor s.a.m.d”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here