Contacte universitare ale rectorului UVVG cu Universităţile din Gent şi Leuven (Belgia)

0
60

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” a participat, în perioada  25-27 ianuarie 2010, alături de o delegaţie a Consiliului Judeţean Arad, la o vizită oficială la Bruxelles şi Gent (Belgia). Delegaţia arădeană s-a întâlnit cu oficialităţi din Gent – deputatul Marc De Buck şi viceprimarul Lieven De Caluwe, reprezentanţi ai Universităţii din Gent şi Ambasadei României la Bruxelles.  
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean a avut o întrevedere cu prof. Kristiaan Versluys, director pentru educaţie şi prof. dr. Ignace Lemahieu, director pe probleme de cercetare din cadrul Universităţii din Gent, unde a participat şi Dan Iancu, secretar al Ambasadei României. Discuţiile s-au axat pe colaborarea între cele două universităţi privind educaţia şi cercetarea în învăţământul universitar.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean ne-a declarat că Universitatea din Gent promovează pluralismul, prin pregătirea mai multor studenţi din străinătate, iar printre specializările de mare căutare se află Facultatea de Medicină. „S-a convenit iniţierea unor activităţi de cooperare în domeniul şcolilor doctorale de medicină şi biologie, prin participarea cadrelor didactice şi a studenţilor de la Universitatea din Gent la şcolile de vară francofone: „Patologie şi Farmacologie moleculară. Biotehnologii”, organizate de Universitatea noastră, unde predau mari personalităţi în domeniu precum prof. emerit Jean Montreuil de la Universitatea de Ştiinţe Tehnologie din Lille (Franţa)”, a precizat dl. rector Aurel Ardelean.   
În domeniul farmaciei, vor avea loc colaborări pe disciplina de farmacologie şi fitoterapie pentru valorificarea substanţelor active din plante, prin organizarea unui work-shop, la Castelul Macea, împreună cu Universităţile din Lille şi Gent. „S-a identificat şi un domeniu comun, respectiv al implantologiei stomatologice. Şcoala de Implantologie din cadrul Universităţii din Gent utilizează un material de implantat, brevetat de universitate, cu o tehnică de implantologie specială a dinţilor în cavitatea bucală, domeniu care există şi în preocupările disciplinei de implantologiei de la Facultatea de Medicină Dentară a Universităţii noastre”, a subliniat prof. univ. dr. Aurel Ardelean.
De asemenea, în cadrul schimburilor culturale, care vor avea loc în oraşul Gent, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” va propune participarea ansamblului universităţii „Coroniţa”.
Cu ocazia vizitei în Belgia, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector al UVVG, a contactat şi reprezentanţi ai Centrului de Cercetare al bolii Alzheimer de la Universitatea din Leuven. În urma întâlnirii, o delegaţie a UVVG va efectua o vizită la Universitatea din Leuven privind un schimb de experienţă în cercetarea bolii Alzheimer. Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” are un Centru de Tratament şi Cercetare al bolii Alzheimer, la Socodor, realizat în colaborare cu SC Terapeutica, Consorţiul Social şi Medical Del Borsodi din Miskolc (Ungaria) şi Spitalul Clinic de Psihiatrie prof. dr. Al. Obregea. Investiţia se ridică la peste 5 milioane de euro şi cuprinde 20 de camere cu două paturi pentru bolnavi, servicii medicale, baze de tratamente şi agrement şi are o infrastructură de nivel european, care confirmă interesul Universităţii pentru studii în domeniul gerontologiei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here