„Vă îndemn să spuneţi „nu” referendumului şi loviturii de stat”

0
66
Interviu în exclusivitate cu Traian Băsescu, preşedintele României, ales în mod democratic
Preşedintele României, Traian Băsescu, preşedinte suspendat de parlamentarii USL, a avut amabilitatea să acorde un interviu în exclusivitate ziaristului Daniel Albu, director al ziarului EUROPEANUL. În cele ce urmează, Traian Băsescu prezintă starea de fapt a României, deciziile Curţii Constituţionale şi culisele referendumului din 29 iulie.
–    Încă de la început vreau să vă felicit pentru tăria de caracter de care daţi dovadă în situaţia critică în care se afla România. Există o lovitura de stat?
– Suntem în cursul unei lovituri de stat în derulare, care se va încheia la 29 iulie. Nu este o lovitură de stat clasică, dată cu armele, ci una dată cu instrumente de natură juridică, prin ordonanţe de urgenţă. Au fost blocate instituţii fundamentale ale statului de drept, a fost atacată Curtea Constituţională pentru a nu putea să exercite controlul de constituţionalitate asupra actelor Guvernului, iar, printr-o ordonanţă de Guvern neconstituţională, aşa cum a fost ea dovedită ulterior, Guvernul a modificat instituţii fundamentale ale statului de drept, deşi Constituţia precizează explicit că Guvernul nu poate face astfel de modificări. Apoi, în decursul a doar câteva zile, au fost schimbaţi primii trei oameni în stat, preşedintele ţării şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, fiind, astfel, decapitat statul român, într-o acţiune fără precedent în istoria modernă a statelor democratice europene. 

În ciuda luărilor de poziţie ale liderilor europeni care s-au arătat deosebit de îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă în România şi în ciuda angajamentelor luate în faţa reprezentaţilor Uniunii Europene de prim-ministrul Ponta şi de ministrul de Justiţie, Titus Corlăţean, instituţiile statului de drept şi regula constituţională nu au fost restabilite nici până astăzi. Liderii europeni au cerut din nou reinstaurarea regulilor democratice în România, iar, în urmă cu trei zile, doamna comisar Viviane Reding a declarat, cu referire la atitudinea Guvernului şi a prim-ministrului Victor Ponta, că nu vorbele, ci faptele vor convinge Europa. Doamna comisar a cerut de îndată repunerea în stadiul anterior suspendării preşedintelui României a tuturor instituţiilor statului de drept. Eu mă arăt surprins şi nu înţeleg de ce Victor Ponta şi Crin Antonescu refuză să facă acest lucru. Nu poţi, şi subliniez, nu poţi să pui orice alte interese mai presus de interesul naţional. Este un lucru esenţial pe care orice lider de stat trebuie să-l înţeleagă. Nu poţi fi un lider de stat dacă nu ai acest prim obiectiv şi dacă nu te ghidezi după acest principiu. Iată de ce Europa i-a întors spatele lui Victor Ponta.
 – Toate actiunile USL şi a altor acoliţi acestei alianţe fac ca poporul român să sufere. Exemplu cel mai elocvent este inflaţia leului, care a pierdut în faţa modei euro şi a dolarului. Cum se va redresa situatia?
– Greu. Foarte greu. Trebuie restabilite instituţiile statului de drept şi funcţionalitatea acestora. Apoi trebuie restabilită încrederea investitorilor în economia românească. Cei vinovaţi în faţa legii trebuie să plătească, iar USL trebuie să aducă în fruntea uniunii şi în funcţiile guvernamentale oameni credibili, pentru ca, ulterior, să înceapă o reconstruire a imaginii ţării şi, apoi, a propriilor partide care fac parte din uniune. USL va trebui să înveţe să coabiteze cu Preşedintele, să o facă instituţional şi în baza acelui principiu despre care vorbeam adineauri, interesul naţional. Eu am încercat să coabiez cu ei. Imediat după ce i-am pus în mână mandatul de prim-ministru lui Victor Ponta, în ciuda atacurilor furibunde la adresa mea în campania pentru alegerile locale, am tăcut. Toată presa şi toţi liderii politici mă acuzau că tac, că nu iau poziţie. Am tăcut pentru a arăta că sunt dispus să coabitez instituţional şi atât. Apoi, în plin scandal generat de orgoliile lui Victor Ponta care dorea să participe el la consiliile europene, am avut aceeaşi atitudine împăciuitoare, l-am lăsat să meargă la Bruxelles şi să arate ce poate. Şi s-a dus. În ciuda atitudinii mele, pe care numai un rău-voitor o poate acuza în vreun fel, am fost suspendat şi acuzat că nu se poate coabita cu mine. Bineînţeles că nu se poate dacă nu se vrea. Şi dacă nu se încearcă. După ce mă întorc la Cotroceni, voi putea relua exerciţiul coabitării, dar, de data asta, şi USL-ul va trebui să facă acest lucru… dacă doreşte stabilitatea ţării şi dacă pune interesul naţional mai presus de cel personal sau de grup al unor puşcăriabili. Pentru că, aţi înţeles şi dumneavoastră, cum a înţeles o Europă întreagă, în spatele acestei lovituri de stat stă interesul unor puşcăriabili din Parlament care doresc să pună mâna pe justiţie, prin forţarea alegerii unui preşedinte care să numească şefii justiţiei după cum dictează politicienii. Sunt interesele lui Voiculescu şi a altora ca el care se apropie de final cu procesele ce-i pot trimite după gratii.
–    Dupa ziua de 29, cu siguranţă vă veţi întoarce la Cotroceni, acolo unde de fapt vă este locul ca şi preşedinte ales în mod democratic al tuturor românilor. Care sunt primele măsuri pe care le veţi lua pentru a reabilita România în faţa lumii?
– În primul rând, trebuie o campanie susţinută de comunicare externă pentru a recupera deosebit de gravele, şi am proprietatea termenilor, prejudicii de imagine pe care România le-a suportat în aceste ultime trei săptămâni. Şi să ştiţi faptele lui Victor Ponta au dăunat nu imaginii lui în plan european, nici nu avea vreo imagine europeană, ci au dăunat imaginii României. Iar campania de comunicare externă trebuie dublată, în primul rând, cu oferirea de garanţii partenerilor noştri că ceea ce s-a întâmplat acum nu se mai poate întâmpla în viitor. Cum vom face asta, mă veţi întreba… prin pedepsirea vinovaţilor, prin restabilirea atribuţiilor instituţiilor statului de drept şi, apoi, prin introducerea de garanţii constituţionale. Şi, în al doilea rând, ştiţi ce trebuie să mai facem, trebuie să lansăm un proces de reconciliere naţională pentru că, în faţa crizei economice care ameninţă din nou, este necesar să recurgem la solidaritate şi coeziune pentru a putea face faţă provocărilor ce ne aşteaptă în acest an şi în anul viitor.
–    Cum comentaţi decizia PD-L de a îndemna românii de a nu merge la referendum?
– Nu pot decât să accept această decizie pentru că are în spate argumente puternice. Unul este politic, nu trebuie să validăm lovitura de stat prin prezentarea la vot. Asta şi vor cei din USL, au dat o lovitură de stat, iar acum încearcă să o ascundă în spatele votului popular. Al doilea argument ţine de schimbările regulilor de joc în timpul jocului şi, mai mult decât atât, despre suspiciunile de fraudă pe care aceste schimbări le ridică. Conducerea PD-L a decis să solicite neparticiparea la referendum din mai multe motive. În primul rând, PD-L are un singur reprezentant în secţia de votare şi, în aceste condiţii, este imposibil să asigure supravegherea democratică a votului, a cărui durată, în plus, a fost prelungită cu 4 ore, până la ora 23.00. În al doilea rând, Guvernul a stabilit să nu se mai evidenţieze separat listele celor care votează în altă parte decât la secţia de votare de domiciliu, deci listele suplimentare. Apoi, în al treilea rând, au fost desfiinţate acele etaje intermediare unde se puteau face contestaţii privind fraudarea (dacă cineva constată nereguli la vot, nu mai poate face reclamaţie acum decât la biroul electoral judeţean). În plus,  Guvernul nu doreşte amplasarea de camere de filmat în secţiile de votare, deşi dispozitivele sunt disponibile în şcoli, acolo unde se află şi majoritatea secţiilor. Şi, nu în ultimul rând, au fost înfiinţate secţii de votare şi în restaurante, şi în hoteluri, unde riscul de fraudă este foarte mare, oricine poate lua lista cu datele din cărţile de identitate ale celor cazaţi în hoteluri, şi să le folosească pentru a-i trece ca fiind votanţi. Toate aceste argumente arată de ce românii nu trebuie să se prezinte la vot pe 29. Eu, ca şef al statului, voi vota, este datoria unui şef de stat, dar nu le pot cere românilor să meargă, ci le cer să facă aşa cum le dictează conştiinţa. Spre exemplu, Maria, soţia mea, mi-a spus foarte clar „Traiane, de data asta nu vin cu tine la vot. Tu faci cum vrei, dar eu nu legitimez această lovitură de stat, mergi singur!”.
– Cine este de vina pentru toata situatia actuală din Romania?
– Bună întrebare. Am văzut şi ieri, când presa a publicat celebrul acord semnat de către şefii USL cu sindicatele şi „societatea civilă” a lui Dan Voiculescu, prin care Victor Ponta şi aliaţii lui vor desfiinţarea Curţii Constituţionale, a DNA, a Consiliului Naţional pentru Sudierea Arhivelor Securităţii. Este uluitor ca un prim-ministru în funcţie să semneze un astfel de document! L-a semnat în data de 13 iulie, acum câteva zile, când era, deci în funcţie. Iar, apoi, ca apărare, a ieşit în conferinţă de presă şi, cu o seninătate uluitoare, a declarat că el a semnat doar prima pagină a documentului şi că nu ştia de celelalte pagini. Este uluitor, un prim-ministru care nu ştie ce semnează sau se face că nu ştie! Cine este de vină, mă întrebaţi? Vinovaţii politici ştim cine sunt, iar vinovaţii din punct de vedere juridic îi vor stabili instanţele. Eu voi merge la Parchet pentru că există o plângere penală la adresa mea pentru că aş fi utilizat ideea de lovitură de stat. Voi explica atunci cine cred eu că sunt vinovaţii, iar autorităţile vor face ceea ce spune legea că trebuie făcut în această situaţie.
–    Va rog sa transmiteti un mesaj tuturor cititorilor ziarului EUROPEANUL.
– Eu am încredere în români, am încredere şi în arădeni. Sunteţi printre judeţele cele mai vestice ale ţării şi ştiu că simţiţi apropierea de Occident, poate, mai mult decât alţi români. Aţi înţeles ce se întâmplă în aceste săptămâni în România şi aţi înţeles cât de important este să restabilim statul de drept pentru ca, apoi, să recuperăm daunele de imagine şi nu numai pe care ţara noastră le-a suferit în aceste ultime săptămâni. Arădenii, şi românii în general, le vor demonstra europenilor şi partenerilor noştri americani că poporul român a înţeles democraţia mai bine decât au înţeles-o politicienii. Şi le vor mai demonstra un lucru, că ştiu să-şi apere valorile, să apere democraţia şi să-şi salveze ţara. Vă îndemn să spuneţi „nu” referendumului şi loviturii de stat.
Daniel Albu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here