Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

0
29

Secretarul de stat pentru afaceri europene George Ciamba a participat astăzi, 18 ianuarie, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG). Reuniunea a fost consacrată prezentării programului de lucru al Preşedinţiei olandeze a Consiliului UE (semestrul I al anului 2016), precum şi pregătirii Consiliului European din 18-19 februarie 2016 care va fi axat pe migraţie, relaţiile Marea Britanie–UE şi andosarea recomandării Consiliului privind politica economică a zonei Euro.

Miniştrii pentru afaceri europene din statele membre au avut un schimb de opinii cu privire la priorităţile Preşedinţiei olandeze a Consiliului UE, structurate pe patru dimensiuni principale: o abordare comprehensivă privind migraţia şi securitatea internaţională; UE în calitatea sa de sistem inovator şi generator de locuri de muncă; finanţe europene solide şi o zonă Euro consolidată; coeziunea strânsă între schimbările climatice, mediu şi durabilitate.

Secretarul de stat George Ciamba a exprimat susţinerea pentru agenda Preşedinţiei olandeze şi încrederea în avansarea spre îndeplinirea obiectivelor majore de pe agenda UE. A exprimat, de asemenea, susţinerea pentru continuarea, pe parcursul acestui semestru, a eforturilor în vederea identificării unor soluţii eficiente şi durabile la provocările majore aflate pe agenda europeană, din perspectiva aspectelor de interes prioritar pentru România, cu accent pe: aprofundarea pieţei interne, inclusiv din perspectiva obiectivului de definitivare a pieţei digitale unice, gestionarea fenomenului migraţiei de o manieră cuprinzătoare, îmbunătăţirea climatului economic la nivelul Uniunii şi promovarea unor soluţii transparente şi echitabile pentru toate statele membre UE, avansarea demersurilor UE privind realizarea Uniunii Energiei şi consolidarea dimensiunii securităţii energetice, precum şi menţinerea unui rol activ al Uniunii în vecinătate.

În ceea ce priveşte aspectele legate de migraţie, secretarul de stat George Ciamba a reiterat necesitatea continuării implementării deciziilor deja adoptate, o cooperare sporită cu partenerii externi, precum şi protecţia frontierele externe ale UE. A subliniat, de asemenea, importanţa unei analize aprofundate a experienţelor în materie de relocare şi lansarea unei reflecţii asupra viitorului politicii europene de migraţie şi azil, inclusiv din perspectiva unor soluţii alternative la mecanismele propuse până în prezent. Oficialul român a reiterat, totodată, importanţa cooperării sporite cu partenerii externi pentru combaterea cauzelor profunde ale migraţiei, evidenţiind, în context, necesitatea implementării Planului de Acţiune UE-Turcia în domeniul migraţiei.

Cu privire la viitorul relaţiei Marii Britanii cu UE, George Ciamba a reiterat interesul pentru menţinerea Marii Britanii în UE şi speranţa în convenirea unei soluţii reciproc satisfăcătoare în toate cele patru domenii propuse de guvernul britanic. În acelaşi timp, a subliniat faptul că soluţiile identificate trebuie să respecte deplin prevederile Tratatelor Uniunii, în particular drepturile şi libertăţile fundamentale europene. În context, a accentuat faptul că garantarea principiilor nediscriminării şi proporţionalităţii sunt aspecte de maximă importanţă pentru România.

De asemenea, în marja reuniunii CAG, secretarul de stat George Ciamba a avut un schimb de opinii cu omologii olandez, grec, britanic şi ungar pe teme de actualitate de pe agenda europeană.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here