Participarea ministrului afacerilor externe, Lazăr Comănescu, la reuniunea Consiliului Afacerilor Externe

0
10

Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a participat luni, 23 mai 2016, la reuniunea Consiliului Afacerilor Externe (CAE), la Bruxelles. Agenda discuţiilor s-a concentrat pe Strategia regională a UE pentru Siria şi Irak/Strategia anti DAESH, Strategia globală a UE (EUGS), precum şi la aspecte externe ale migraţiei.

Dezbaterile referitoare la Strategia regională a UE pentru Siria şi Irak/Strategia anti DAESH s-au înscris în cadrul evoluţiilor înregistrate în teren, prilejuind un amplu schimb de opinii asupra liniilor de acţiune şi instrumentelor de care dispune UE în combaterea ameninţării teroriste reprezentate de gruparea DAESH. Ministrul român de externe a evidenţiat necesitatea identificării de noi modalităţi pentru a preveni finanţarea grupărilor teroriste.

În cadrul discuţiilor privind Strategia globală a UE (EUGS) a fost reafirmată necesitatea ca aceasta să reflecte într-o manieră clară şi completă noile riscuri şi ameninţări de securitate la adresa intereselor vitale ale UE şi ale statelor membre, precum şi echilibrarea acţiunilor externe ale UE în raport cu cele două vecinătăţi, Estică şi Sudică. Ministrul Lazăr Comănescu a reafirmat importanţa evidenţierii adecvate în text a provocărilor cu care se confruntă regiunea Mării Negre, precum şi a rolului pivotal al acestei zone în conturarea noilor infrastructuri regionale de securitate, între care cele de transport şi energie. A insistat asupra consolidării cooperării şi coordonării UE-NATO, pentru a răspunde coerent şi eficient acestor provocări, inclusiv ameninţărilor de tip hibrid, unde complementaritatea eforturilor celor două organizaţii în dezvoltarea de capacităţi şi abordare poate aduce valoare adăugată.

În ceea ce priveşte abordarea aspectelor externe ale migraţiei, miniștrii au evidențiat importanța continuării măsurilor convenite deja în acest domeniu, necesitatea urmăririi cu atenţie a implementării acestora, inclusiv în cadrul dialogurilor la nivel înalt, precum şi în elaborarea pachetelor de stimulente destinate partenerilor externi. A fost reiterat angajamentul UE de a menține pe agendă subiectul, inclusiv în perspectiva publicării Comunicării comune privind migrația și a discuțiilor prevăzute a avea loc la Consiliul European de la finele lunii iunie 2016. Totodată, a fost evidenţiată importanţa implementării prevederilor Acordului UE-Turcia, dar şi necesitatea identificării soluţiilor pe termen lung în ceea ce priveşte migraţia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here