Hollande și Merkel se întâlnesc pe locul bătăliei de la Verdun pentru a ‘relansa idealul european’

0
28

Fotografia care-i arată pe fostul președinte francez François Mitterrand și pe fostul cancelarul german Helmut Kohl dându-și mâna în anul 1984 la Douaumont (estul Franței), acolo unde în Primul Război Mondial a fost ridicată una dintre fortificațiile bătăliei de la Verdun, a rămas în istorie ca o imagine simbol a reconcilierii dintre Franța și Germania.

Pe 22 septembrie 1984, la 70 de ani de la începutul Primului Război Mondial, Mitterrand și Kohl au participat la o mare ceremonia în memoria victimelor, desfășurat în fața cimitirului din Douaumont, unde sunt îngropați soldați uciși în acel război, amintește agenția France Presse. După ce au adus un omagiu celor dispăruți, cei doi lideri s-au așezat în fața unui catafalc acoperit pe o parte cu drapelul german și pe cealaltă cu drapelul francez.

După intonarea imnului german, Kohl s-a întors către Mitterand, iar mâinile lor s-au unit câteva secunde, într-un gest simbolic, despre care Palatul Elysee a afirmat mereu că a fost unul spontan, chiar dacă la acea vreme mulți observatori au suspectat că ar fi fost regizat.

Însuși Francois Mitterand a vorbit despre acest gest într-un interviu acordat în anul 1992. ‘Nu vorbisem despre aceasta absolut deloc. Dar, fiind amândoi împreună în fața catafalcului (…), în mod instinctiv, îmi amintesc, m-am întors către el, i-am întins mâna. Mâna sa a venit în același timp’, a explicat fostul președinte francez.

În zilele ce au urmat acelui moment, presa vest-germană a subliniat importanța ‘întâlnirii de la Douaumont’. ‘Germanii și francezii s-au reconciliat: o fotografie care va intra în istorie’, a scris atunci cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Inițiativa din 1984 a amintit la acea vreme de îmbrățișarea emoționantă a cancelarului Konrad Adenauer cu generalul Charles de Gaulle, în anul 1963, la semnarea ‘Tratatului de la Elysee’, document cadru al cooperării franco-germane.

Actualii lideri ai celor două state, François Hollande și Angela Merkel, se vor întâlni duminică la Verdun (la circa zece kilometri de Douaumont) pentru a marca centenarul sângeroasei bătălii începute în februarie 1916 și care s-a terminat în luna decembrie a aceluiași an.

Însă dacă mesajul simbol al ceremoniei din 1984 a fost reconcilierea franco-germană, acum va fi ‘relansarea idealului european’, după cum a afirmat președintele Hollande.

AGERPRES/(AS — autor: Sorin Popescu, editor: Vicențiu Purcărea, editor online: Irina Giurgiu)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here