Mircea Dumitru: „Educația a primit, pentru prima oară în 25 de ani, o sumă importantă la rectificare”

0
33

Ministerul Educaţiei a primit la rectificare, pentru prima dată în ultimii 25 de ani, o sumă de bani importantă, peste un miliard de lei, bani care vizează aplicarea de măsuri pe axa de educaţie, dar şi unele care se conjugă cu latura socială, a declarat ministrul Mircea Dumitru, într-un briefing la Palatul Victoria.

“Anul acesta, Ministerul Educaţiei a primit la rectificarea bugetară o sumă foarte mare. Este probabil pentru prima oară în ultimii 25 de ani când Educaţia primeşte la rectificarea bugetară o astfel de sumă importantă, mai mult de un miliard de lei. (…) Acest miliard de lei care revine, la rectificare, Educaţiei este alcătuit din 417,8 milioane de lei destinate învăţământului universitar şi 597,9 milioane lei învăţământului preuniversitar. (…) Sunt măsuri, deopotrivă, pe axa de educaţie, care sunt menite să asigure o anumită stabilitate profesorilor, dar şi elevilor din învăţământul public românesc şi măsuri care se conjugă şi cu anumite decizii care au fost luate pe latură socială”, a explicat Mircea Dumitru.

El a spus că la această sumă se adaugă “225 de milioane de lei, deblocate din conturile universităţilor”. “Universităţile vor avea aceşti bani la dispoziţie atât pentru plata drepturilor salariale, cât şi pentru anumite proiecte de investiţii”, a spus ministrul.

Mircea Dumitru a menţionat că de o parte din bani alocaţi la rectificare vor beneficia “cadrele didactice şi personalul auxiliar din învăţâmânt, aproximativ 280.000 de oameni”. “Iar motivaţia folosirii acestor bani în mod concret este de a duce la îndeplinire anumite decizii pe care Guvernul le-a luat şi faţă de care s-a angajat privind majorarea şi corectarea salariilor personalului didactic şi didactic auxiliar, atât din învăţământul universitar, cât şi din învăţământul preuniversitar. De asemenea, sunt asigurate fonduri pentru aplicarea unei măsuri reparatorii adoptate de Parlamentul României. În mod specific mă refer la Legea 85/2016, potrivit căreia personalul didactic care nu a obţinut hotărâri judecătoreşti pentru plata diferenţelor salariale pentru perioada octombrie 2008 – mai 2011 beneficiază, cu toate acestea, de drepturi, începând cu anul 2016, într-un mod similar acelor cadre didactice care au obţinut aceste drepturi în urma unor demersuri în instanţă şi a unor hotărâri judecătoreşti”, a arătat el.

Ministrul Educaţiei a precizat că prin sumele alocate MENCŞ la rectificare vor putea fi asiguraţi “banii necesari pentru plata unora dintre titlurile executorii promise profesorilor până la sfârşitul anului trecut”. “Nu au fost plătite aceste drepturi până la sfârşitul anului 2015 şi acum putem să asigurăm banii pentru a plăti aceste drepturi salariale care au fost câştigate în instanţă în anii anteriori. (…) Este un capitol care era aşteptat şi soluţia aceasta este extrem de importantă pentru întregul sistem de învăţământ din România”, a precizat el.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here