Universitatea de Vest “VASILE GOLDIȘ” din Arad, alături de toți românii, în săptămâna MARII UNIRI (25 noiembrie – 1 decembrie 2016)

0
13

În perioada 25 noiembrie – 1 decembrie 2016, Universitatea de Vest „VASILE GOLDIȘ” din Arad a organizat o serie de manifestări dedicate lui Vasile Goldiș – patronul spiritual al Instituției, dar și Zilei Naționale a tuturor românilor, zi care este intim legată de Arad și de Corifeii Marii Uniri, Goldiș fiind unul dintre aceștia.

Cu puțin timp înainte de a trece spre cele sfinte, Vasile Goldiș sublinia într-un discurs memorabil:

“În istoria poporului român ziua de 1 Decembrie va fi pentru toate timpurile viitoare cea mai frumoasă sărbătoare. Fiindcă … în 1 Decembrie 1918, Adunarea Naţională a tuturor românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească, adunaţi prin reprezentanţii lor îndreptăţiţi la Alba Iulia, a decretat unirea lor şi a tuturor teritoriilor locuite de dânşii cu România. Pentru toate veacurile rămâne gloria Aradului că Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia a fost concepută şi convocată de aici, de la Arad, organizarea ei s-a făcut de către arădanul şi bunul nostru prieten dl. Ioan Suciu, iar destinul a voit ca propunerea unirii s-o facă arădanul care vă vorbeşte acum.”

Iată unul dintre motivele pentru care Universitatea noastră s-a implicat din plin în organizarea unei suite de manifestări, alături de autoritățile locale și de toată suflarea Aradului. Muzeul Memorial Universitar “VASILE GOLDIȘ” a fost o prezență activă în cadrul acestor momente de evocare a Generației Marii Uniri. Sute de elevi i-au trecut pragul pentru a călca pe urmele lui Vasile Goldiș, Ștefan Cicio-Pop sau Ioan Suciu.

Muzeul a fost un reper și pentru posturile de televiziune locale sau centrale, care au filmat aici, pentru a evoca Marea Unire în mijlocul documentelor și pe urmele Corifeilor Unirii.

Comunitatea academică a universității noastre s-a implicat în toate momentele importante ale zilelor de sărbătoare: s-au depus flori la monumentele Corifeilor Unirii din Arad și județ, la Cimitirul Eternitatea, unde – ca într-un triunghi al Marii Uniri – se odihnesc: Vasile Goldiș, Stefan Cicio-Pop și Ioan Suciu, iar mai apoi la Crucea Martirilor.

Din păcate Ziua Națională a fost umbrită de unele manifestări, minore – este adevărat – ale unora care nu au înțeles nici până în ziua de astăzi că facem parte dintr-o Mare Familie Europeană și că Solidaritatea este liantul acestei Familii. Solidaritatea a fost de altfel “secretul” succesului Generației Marii Uniri … Ei au înțeles atunci acest lucru, este o lecție dată peste veacuri, pentru generațiile care sunt și care vin.

Nu au fost uitați nici românii din afara granițelor Țării; delegați ai Universității au fost în mijlocul românilor pe Valea Timocului, la Szeged sau la Gyula… pentru că a fost Ziua Națională a tuturor românilor, a românilor de pretutindeni.

Acesta este modul în care Universitatea de Vest “VASILE GOLDIȘ” din Arad se pregătește pentru Marea Sărbătoare a Centenarului Marii Uniri, sărbătoare care trebuie să pornească în întreaga Românime, de aici, de la Arad, de la Monumentul Marii Uniri.

Marius-Ioan Grec

Directorul Muzeului Memorial Universitar “VASILE GOLDIȘ”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here