Ne încălzim cu focuri de paie?!

0
53

 

            Aradul este fruntaș pe țară la bolile cardiovasculare. În cazul bolilor de inimă, intervențiile trebuie făcute cât mai rapid, altfel decesul e garantat.

            Aflu că Consiliul Județean Arad, în urma demersurilor unor medici cardiologi în frunte cu dr. Cristian Dină, susținut de conducerea Spitalului Județean, a hotărât să se implice în rezolvarea problemei pe care o ridică incidența bolilor cardiovasculare în județul nostru.

            Constat că acest demers e privit cu un oarecare scepticism, ca pe un fel de competiție între Arad și Timișoara. În primul rând, aș vrea să precizez că acest demers nu e o competiție, ci o necesitate. În al doilea rând, chiar dacă ar fi o competiție, care e problema? Cui îi este frică de competiție? Vă spun eu: fricoșilor, leneșilor, mai exact celor lipsiți de curaj. Or, indiscutabil, demersul presupune o doză de curaj pentru că, în mod cert, el necesită o desfășurare de forțe care nu se va face pocnind din degete. Iar această desfășurare de forțe presupune bani și oameni.

Nu e problema mea cum se va întâmpla acest lucru. Există specialiști, există oameni care sunt plătiți să se ocupe de buna desfășurare a lucrurilor. Eu pot doar să-mi manifest satisfacția că există oameni ca Iustin Cionca și Cristian Dină care au curajul să se înhame la realizarea unui deziderat absolut necesar pentru județul nostru. Și nu ușor de îndeplinit. Tocmai de aceea trebuie salutată determinarea celor implicați în acest demers. A privi lucrurile cu scepticism și cu neîncredere este un pas sigur spre ratarea obiectivului.

            Se știe bine care sunt raporturile dintre Arad și Timișoara. Se mai știe că Timișoara a luat un avans considerabil în toate domeniile față de Arad. Faptul că am rămas de căruță ni se datorează nouă, arădenilor. Tocmai de aceea, dacă există în Arad oameni care să ia taurul de coarne și să dorească să înfăptuiască ceva pentru arădeni, aceștia trebuie aplaudați, dar mai ales trebuie sprijiniți în demersurile lor. Repet, nu va fi ușor, dar faptul că se înhamă la o treabă grea dovedește că cei în cauză probează curajul necesar. Și nu e vorba de curajul fatalist al lui ”curaj găină că te tai”, ci e vorba de un curaj constructiv.

            Curajul constructiv nu-l regăsim decât arareori în societatea românească. Guvernele care s-au perindat după revoluție au fost lipsite și de curaj și de competență. Clasa politică românească a fost și este constituită în bună parte din semianalfabeți, inculți, hoți, corupți și fricoși. Dar când e vorba de interesul propriu dumnealor sunt extrem de curajoși.

            De 27 de ani încoace politicienii încearcă să ne amăgească cu promisiuni, mai tot timpul neonorate, cu proiecte mereu ratate sau abandonate, adică încearcă să ne încălzească cu focuri de paie. Toți știm că focul de paie se stinge repede și dispare așa cum au dispărut multe proiecte și promisiuni.

            Aș mai da un exemplu local. În Arad, după 89, au fost dărâmate tot felul de clădiri de patrimoniu. Ca să fim cinstiți, românii nu au prea multe clădiri cu care să se mândrească în fața străinilor și ar trebui să țină ca orbul de bâtă de clădirile de patrimoniu. Și nu țin. Deunăzi, s-a mai dărâmat o clădire de patrimoniu în Arad. Unde a fost primarul Falcă în acest timp? Îl mai interesează acest oraș sau își vede de cariera lui politică lăsând orașul de izbeliște? Răspunsul e limpede: nu-l mai interesează decât propria sa persoană și, drept urmare, nu mai face aproape nimic în acest oraș. Eu mă gândesc la lucruri serioase, nu la festivități de doi bani, care se înscriu în vechiul adagio latin panem et circenses. Cam de multișor primarul Aradului recurge la focuri de paie care nu încălzesc pe nimeni. S-a molipsit de la cei care conduc astăzi România. Nici primarul Falcă, nici guvernanții nu au curajul necesar să recunoască dezinteresul pe care îl manifestă, primul față de problemele orașului și ceilalți de problemele țării. De ce nu pleacă și unii și alții? Unde sunt proiectele lui Gh. Falcă, cele trâmbițate de mulți ani de zile? Praful s-a ales de ele. Au fost îngropate în sertare și în uitare. Focuri de paie care s-au stins imediat după aprindere. Unde sunt promisiunile din programul de campanie al PSD? S-au dus pe apa Dâmboviței și singura preocupare a guvernului este salvarea hoților și corupților din fruntea partidului.

            Recunoaște primarul Aradului că-i încurcă pe arădeni cu nepăsarea și neputința lui? N-are curajul s-o facă. Recunosc guvernanții că sunt paraleli cu conducerea treburilor țării? Nu recunosc, dar aprind din când în când un foc de paie cu care să-i amăgească pe creduli.

            Sper că demersul celor de la Consiliul Județean și de la Spitalul Județean să nu fie un foc de paie!

 

Ioan Iercan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here