Omagiere prin omisiune

0
54

Cine nu-şi cunoaşte istoria şi nu-şi cinsteşte înaintaşii riscă să-şi piardă identitatea şi să devină un apatrial. Noi, arădenii, riscăm să fim puşi în această situaţie de o administraţie ostilă sentimentelor naţionale, care se lasă sedusă de promisiunile UDMR-ului de susţinere politică. Ar mai fi de subliniat pe lângă acest dezinteres manifestat faţă de istoria reală a acestor lucruri şi o lipsă de cultură crasă, o desconsiderare a spiritualităţii româneşti. Au citit oare oameniii politici ai Aradului  pagini din istoria acestui colţ de ţară, faptul că aici a fost o străveche glie strămoşească locuită încă din anii Evului Mediu de o populaţie românească aşa cum afirmă vechile cronici, chiar documentele maghiare şi istoricul dr. Gheorghe Ciuhandu în lucrarea „Românii din Câmpia Aradului”, apărută în 1940.

Numai că factorii responsabili de cultura Aradului au făcut, totul, de peste 20 de ani, pentru a scoate din mintea noastră realitatea că, zona Aradului a fost o veche vatră de spiritualitate românească. Mai mult, prin acţiunile întreprinse caută să acrediteze ideea că, în aceste părţi de ţară, ungurii au fost populaţia majoritară şi în acest scop promovează în continuare simboluri specifice ungureşti, prin amplasarea busturilor unor personalităţi maghiare ostile românilor, prin schimbarea  preocupărilor şi cercetării muzeistice de la descoperirea şi promovarea valorilor istorice ale românilor spre acţiuni minore, promovând trecerea episodică a unor barbari, sau scoaterea în evidenţă, prin săpături arheologice asidue a unor urme de aşezări a cultelor acceptate în evul mediu, în dauna religiei ortodoxe a majorităţii populaţiei.

În acţiunile ostile îndreptate împotriva românilor de reprezentanţii UDMR, în administraţie şi cu acordul tacit al oamenilor politici din Primăria Aradului, au fost înlăturate simboluri importante româneşti. Astfel, a dispărut bustul lui Ioan Rusu Şirianu şi nu s-a întreprins, după atâţia ani, absolut nimic pentru prinderea autorilor şi mai important amplasarea unui bust nou al acestei personalităţi proeminente în lupta pentru drepturile românilor. Pe sediul Palatului Administrativ au fost amplasate plăci care atestau prima menţiune documentare a Aradului de pe timpul Voevodului Glad şi Ahtum, deci înainte de cuceririle regalităţii maghiare. Aceste plăci au dispărut cu totul, fără ca autorităţile româneşti să se intereseze de soarta lor. Monumentul oştaşilor Români din Piaţa Avram Iancu, singurul de alfel care omagiază gloria şi sacrificiul armatei române, stă „în gât” conducerii Primăriei. De ani de zile elaborează tot felul de proiecte şi comandă studii de fezabilitate pentru a distruge acest ansamblu dedicat memoriei oştaşilor români. Motivul găsit este că ar fi un simbol comunist. Din păcate, acest demers criminal este susţinut şi de o parte din conducerea Filialei Arădene a Artiştilor Plastici.

Pentru ca noi, românii arădeni să recunoaştem ceea ce este de nerecunoscut, că acest spaţiu ar aparţine „Marii Ungarii”, zilele Aradului au fost fixate în luna august în semn de cinstire că Aradul a fost declarat în secolul al XIX – lea oraş regesc maghiar. Pentru noi, ca români, zilele Aradului nu pot fi decât în luna mai, legată de istoria românească a oraşului nostru. În 17 mai 1919, Regimentul 6 Vânători a intrat în Arad,  stabilind graniţa de vest a României şi în aceaşi lună şi an, a fost instalat prefectul român al Aradului, Iustin Marşeu. Este cumva cinstită memoria eroilor neamului şi a primului prefect român al Aradului? Nu ar merita această personalitate măcar un bust pentru cinstirea evenimentelor de acum 100 de ani? Desigur că ar merita.

Numai că factorii care s-au înstăpânit peste cultura Aradului nu întreprind şi şi nu vor întreprinde nimic în acest sens. În continuare şi mai asidiu ca oricând neglijează intenţionat tot ce ar trebui întreprins, pentru a cinsti cel mai măreţ eveniment din istoria poporului român – Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, eveniment în care Aradul a jucat un rol hotărâtor, dar intenţionat mereu omis. Vom reveni.

D. Zăvoianu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here