Secretarul de stat George Ciamba a avut o întrevedere cu asistentul secretarului general al NATO pentru Informații și Securitate

0
30

Secretarul de stat pentru afaceri strategice și bilaterale în spațiul euro-atlantic, George Ciamba, a efectuat o vizită la sediul NATO. Programul a inclus întrevederi cu adjunctul secretarului general NATO, Rose Gottemoeller, și cu asistentul pentru afaceri politice și politica de securitate al secretarului general, Alejandro Alvargonzález. Discuțiile au avut loc în pregătirea reuniunii miniștrilor afacerilor externe NATO din 5-6 decembrie 2017 și în perspectiva Summit-ului Alianței din iulie 2018.

În cadrul întâlnirii cu adjunctul secretarului general, Rose Gottemoeller, au fost trecute în revistă principalele subiecte aflate în prezent în atenția NATO, având în vedere complexitatea și impredictibilitatea mediului de securitate actual. În context, George Ciamba a subliniat necesitatea implementării depline a deciziilor adoptate la Summit-ul NATO de la Varșovia, în vederea asigurării unei posturi de descurajare și apărare credibile și eficiente. A accentuat importanța unei abordări unitare a NATO cu privire la întregul flanc estic și a prezentat contribuția României la implementarea prezenței aliate înaintate, conform angajamentelor asumate. Adjunctul secretarului general NATO a salutat contribuțiile importante ale României la NATO, atât în ceea ce privește implementarea prezenței aliate înaintate în zona Mării Negre și în Polonia, cât și participarea la misiuni aliate.

Totodată, a exprimat o deosebită apreciere pentru angajamentul României de alocare a 2% din PIB pentru domeniul apărării, și în mod special pentru atenția acordată investițiilor în modernizarea echipamentelor militare. Au fost trecute, de asemenea, în revistă progresele înregistrate în dezvoltarea cooperării NATO-UE, secretarul de stat George Ciamba subliniind importanța specială pe care o acordă România aprofundării parteneriatului dintre cele două organizații în cât mai multe domenii de interes comun, pe baza principiului complementarității.

Dialogul cu asistentul secretarului general pentru afaceri politice și politica de securitate, Alejandro Alvargonzález, a fost axat asupra pregătirilor pentru reuniune a miniștrilor de externe ai NATO, din 5-6 decembrie 2017. Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii cu privire la principalele evoluții de securitate la nivel regional și global și implicațiile lor asupra NATO, o atenție specială fiind acordată evoluțiilor din vecinătatea estică a NATO și din Balcanii de Vest.

Secretarul de stat a evocat nevoia continuării sprijinului activ al Alianței pentru statele partenere, în vederea consolidării capacităților de apărare și a rezilienței naționale, și a pledat pentru identificarea de noi proiecte concrete care să răspundă nevoilor specifice ale acestora. A fost subliniată, totodată, importanța acordării, în continuare, a unui profil sporit politicii de extindere pe agenda Alianței.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here