Filarmonica Arad programeaza primul medalion liric al anului 2018

0
17

Filarmonica programeaza primul medalion liric al anului 2018 în seara de Sâmbătă, 13 Ianuarie, la ora 19.00, în Sala Cercului Militar, invitând publicul la o întâlnire cu partituri de Antonio Sartorio, Georg Friedrich Händel, Wolfgang Amadeus Mozart, Giuseppe Verdi și Giacomo Puccini.

Construit în jurul unui puternic nucleu mozartian, în al cărui conținut se regăsesc arii din Cosi fan tutte, Don Giovanni și Flautul fermecat, programul de inspirație operistică cuprinde deopotrivă rarități  preclasice, precum, Giulio Cesare in Egitto (Sartorio) sau Rinaldo (Händel), dar și  titluri din spectacole italiene  de secol XIX și XX: Otello, Falstaff (Verdi), Boema și Gianni Schicchi  (Puccini).

Arii abordate în premieră, partituri și personaje care acoperă prin prezența lor cele mai spectaculoase oferte ale afișelor de operă sau de concert din întreaga lume, pot fi întâlnite în această interesantă seară de Ianuarie, realizată pe suportul unui acompaniament asumat de orchestra simfonică dirijată de Dan Crișan. Partiturile vor fi interpretate de tenorul Ioan Moțiu și sopranele invitate, Eva Eron (Italia) și Annamaria Kaszoni.

Dan Crișan a absolvit clasele gimnaziale la Liceul de Muzică Sigismund Toduță  din Cluj Napoca, specializarea vioară și pian tehnic. În anul 2010 a absolvit Liceul Teologic Ortodox Român din Cluj-Napoca și Școala populară de artă Tudor Jarda din același oraș. Între anii 2010 și 2014 a urmat cursurile Academiei de Muzică Gheorghe Dima, specializarea dirijat vocal-simfonic cu profesorii Ciprian Para și Florentin Mihăescu, iar ulterior, îîn perioada 2014 – 2016 a urmat cursurile de masterat din cadrul Academiei de Muzică Gheorghe Dima, cu specializarea dirijat și acompaniament orchestral, sub îndrumarea și pregătirea maestrului Victor-Gheorghe Dumănescu. De asemenea este absolvent al Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic nivelul I și II din cadrul AMGD-Cluj. În perioada studenției a participat anual în calitate de dirijor la concertele extraordinare de Crăciun și alte concerte cu tematică spirituală, făcând parte din stagiunea muzicală a AMGD – Cluj. Examenul de licență l-a absolvit cu lucrarea vocal-simfonică Requiem de John Rutter și examenul de masterat cu lucrarea vocal-simfonică Gloria de Francis Poulenc.   

În anul 2010 a pus bazele orchestrei de cameră a Casei Municipale de Cultură Cluj. În timpul studenției a dirijat mai multe ansambluri corale și orchestrale cu diferite ocazii speciale, prin care s-a afirmat ca un tânăr talentat dirijor. Între anii 2011 și 2016 a participat activ la clase de măiestrie susținute de dirijorii Jan Stullen-Olanda, Octav Calleja-Spania, Roland Borger-Leipzig dar și clasa de estetică muzicală a acad. prof. dr. Alexandru Boboc.

În anul 2017 a colaborat în calitate de dirijor cu Centrul Cultural Județean Arad, Orchestra de cameră a Filarmonicii de Stat Arad și Asociația Kolcsey Egyesulet – Arad, susținând concerte simfonice atât în Arad cât și în Lipova.

Între anii 2014 – 2016 a ocupat funcția administrativă de Director de Așezământ Cultural din localitatea Vladimirescu – Arad. Din 2016 este angajat al Filamonicii de Stat Arad având profesia de artist liric.

Din anul 2017 este realizatorul emisiunii de radio Incursiuni muzicale de la Radio Renașterea – Cluj Napoca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here